17 d’abril, Dia de la Lluita Camperola. El moviment Nos Plantamos reclama una transició agroecològica justa i urgent

2 weeks ago 25

  • El dia de lluites globals camperoles, 17 d’abril, liderades per La Via Campesina, el moviment estatal Nos Plantamos, del qual forma part Ecologistes en Acció de Catalunya, se suma a les reivindicacions de l’organització internacional.
  • Nos Plantamos reivindica la necessitat d’una transició agroecològica urgent que afavoreixi i doni suport a l’agricultura familiar i social.
  • Davant la crisi actual de l’agricultura, el moviment advoca per la defensa de la sobirania alimentària, basada en la cura de les persones i els ecosistemes.

Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita Camperola, 17 d’abril, el moviment Nos Plantamos, del qual forma part Ecologistes en Acció de Catalunya, reclama la necessitat d’apostar per una transició urgent cap a mètodes de producció agroecològics, sostenibles i diversificats sota projectes familiars pròspers i a petita escala. Reivindiquen, alhora, un sistema agroalimentari en mans de les persones agricultores i consumidores, que no estigui dominat pel poder de la indústria agroalimentària, els grans supermercats ni els lobbies de l’agroindústria. Les persones consumidores volen poder accedir fàcilment a aliments sans, produïts de manera justa i sostenible.

Aquest model agroecològic, que respon als reptes socials i ambientals actuals, cerca també la preservació de la biodiversitat i la pau amb justícia social, solucions camperoles a la crisi alimentària i climàtica que es viu a Catalunya, l’estat espanyol i altres llocs del món. Davant d’aquesta transició, el col·lectiu també considera imprescindible l’accés a la terra, els preus justos per a les productores i les consumidores, la promoció de l’agroecologia i les llavors camperoles i la defensa de la sobirania dels pobles.

La disminució del nombre de persones agricultores, l’augment de la superfície de les explotacions de grans dimensions i la disminució de les de mida petita i mitjana, o la distribució desigual de les ajudes de la Política Agrària Comuna (PAC) mostren la realitat d’un model imperant a Espanya: una agricultura sense pagesos, dominada pels mercats, els acords de lliure comerç, i normes i polítiques a mida de l’agroindústria, que deixa enrere l’agricultura familiar i social basada en l’agroecologia.

Aquest sistema agroalimentari industrial continua impulsant la pèrdua de població rural, d’agricultura familiar i social, i la manca de relleu generacional. També comporta conseqüències ambientals greus, com ara l’augment de la contaminació de les aigües per l’agricultura intensiva i la pèrdua de biodiversitat. A això s’hi afegeix l’impacte de la crisi climàtica i de biodiversitat sobre l’agricultura de petita i mitjana escala, amb pèrdues de fins al 80% segons el cultiu.

L’agricultura familiar a Espanya suposa el 82% de les explotacions agràries, i és fonamental per a la cohesió social al món rural, per a la cura de la biodiversitat agrària que produeixi aliments sans i sostenibles, i per al desenvolupament del model agrari socialment just i sostenible. Sobre aquesta agricultura cal centrar el desenvolupament de sistemes alimentaris sostenibles i resilients davant la crisi ecosocial, climàtica i de biodiversitat.

Per això, des de les organitzacions que conformen La Via Campesina, així com des de Nos plantamos, recorden la importància de donar suport a les finques familiars i socials a petita escala cap a una transició més sostenible i justa des d’un enfocament social, mediambiental i econòmic que enforteixi la sobirania alimentària.

 

¡Nos plantamos! Por un modelo agroalimentario justo y sostenible

Nos Plantamos és una aliança nascuda arran de la trobada a Córdoba d’organitzacions i persones del moviment per la Sobirania Alimentària de diversos territoris de tot l’estat espanyol, a favor d’una agroecologia camperola, amb protagonisme de les persones agricultores i treballadores de la terra, que reivindica la cura del medi ambient, del medi rural, i que ofereix a les consumidores aliments sans, de qualitat i de proximitat.

La entrada 17 d’abril, Dia de la Lluita Camperola. El moviment Nos Plantamos reclama una transició agroecològica justa i urgent aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article