Cap al decreixement blau als oceans

3 weeks ago 21

  • Coincidint amb l’inici de la Conferència de la Dècada de l’Oceà a Barcelona, organitzacions de la plataforma No a la Copa Amèrica, entre les quals hi ha Ecologistes en Acció, lamenten que no s’hagi convocat grups locals minoritaris ni activistes de base.
  • La trobada tampoc no ofereix espai a perspectives crítiques centrades en el decreixement de totes les indústries que impacten el medi marí, una mirada fonamental per al futur de mars i terres.
  • Aquest esdeveniment suposa una gran oportunitat per al rentat verd de la seva entitat organitzadora, la Fundació Barcelona Capital Nàutica, la principal promotora i beneficiària de la celebració de la Copa Amèrica de vela a la ciutat.

Del 10 al 12 d’abril se celebra a Barcelona la Conferència de la Dècada de l’Oceà de les Nacions Unides amb el lema «Proporcionar la ciència que necessitem per a l’oceà que volem». Aquesta trobada pretén desenvolupar oportunitats per a la presentació de solucions científiques innovadores i transformadores, així com generar diàleg a tota la interfície ciència-política-societat per a la promoció de la sostenibilitat marina.

La plataforma No a la Copa Amèrica i Ecologistes en Acció lamenten que pràcticament no hi hagi representació de grups locals minoritaris ni de l’activisme de base a la conferència. Tampoc no s’ofereix espai a perspectives crítiques i dissidents amb els plantejaments dominants de la nova economia blava, que continua centrant-se en el creixement sostenible, un concepte considerat un oxímoron per les organitzacions.

Aquest creixement sostenible té fortes implicacions. D’una banda, el creixement exponencial de la indústria del turisme —com els creuers o el creixement urbanístic litoral—, així com el transport marítim de mercaderies i de persones en les darreres dècades, degrada de forma crònica costes i mars a la Mediterrània i a tot el món. Els iots i velers que fondegen sobre les praderies de Posidònia oceànica i altres plantes marines continuen contribuint al declivi d’aquests ecosistemes, que són uns dels principals embornals de CO2 del planeta.

Així mateix, el transport marítim augmenta el soroll submarí i produeix col·lisions amb espècies en molts casos protegides, com els cetacis. La contaminació per abocaments a causa de la capacitat deficient de les depuradores, no condicionades per a l’augment demogràfic de l’època estival, és molt habitual a tot el litoral de l’estat espanyol.

Els impactes d’aquestes activitats marítimes també generen problemes socials com la gentrificació de les ciutats, la precarització de les condicions laborals i la mala qualitat de l’aire que impacta en la salut humana. És el cas de Barcelona, on l’arribada massiva de creuers l’ha convertit en la ciutat més contaminada per la seva activitat a tot Europa. Una indústria que fa servir les banderes de conveniència per practicar l’evasió fiscal i rebaixar els drets de les persones treballadores.

La contribució del sector naval a la turistificació de la ciutat genera a més a més l’expulsió dels seus habitants, elimina els comerços locals i massifica espais. Tant la indústria dels creuers com la celebració de macroesdeveniments esportius com la Copa Amèrica de vela són activitats que comporten greus impactes socials i ambientals, i que a més no compten amb un suport generalitzat per part de la ciutadania de Barcelona. Així ho demostren les enquestes (més del 50% de la ciutadania vol limitar aquest sector) i el sorgiment de moviments socials en oposició com ara Stop Creuers o No a la Copa Amèrica.

Les organitzacions socials i ecologistes recalquen que el context de canvi climàtic, sequera i pèrdua de biodiversitat actual és palpable, mentre a les cimeres internacionals els termes com blue growth (creixement blau) o blue economy (economia blava) resulten “il·lusoris i difusos” i segueixen estant al centre de les discussions.

Irma Samayoa, portaveu de la plataforma No a la Copa Amèrica ha declarat: “Malauradament, la celebració de la Conferència de la Dècada de l’Oceà reforça l’ús interessat de la sostenibilitat marina per al rentat verd d’un model de ciutat injust i insostenible basat en l’ús públic per a benefici privat, l’especulació immobiliària, el turisme massiu i el consumisme desmesurat. De fet, la Fundació Barcelona Capital Nàutica, entitat organitzadora de la Conferència, és també la principal promotora de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona, un esdeveniment elitista, sense cultura esportiva a la ciutat, que no compta amb cap estudi d’impacte mediambiental i per al qual ha aconseguit transferències milionàries des de les arques públiques”.

Avançar cap a un nou paradigma

Per tot això, No a la Copa Amèrica i Ecologistes en Acció reclamen avançar cap a un nou paradigma de relació amb els oceans: el decreixement blau. Aquest ha d’estar basat en reduir dràsticament l’impacte humà sobre el medi marí, tot respectant la vida silvestre i els processos ecològics, base del funcionament dels ecosistemes, la regulació climàtica i, en última instància, el benestar humà.

Segons Cecilia del Castillo Moro, portaveu d’Ecologistes en Acció, “les indústries marítimes, costaneres i, per descomptat, la turística, han de canviar de rumb per decréixer i posar la conservació de la vida marina i dels pobles al centre. El futur dels oceans està lligat al futur de la humanitat. Sense decreixement blau no hi ha futur”.

Aquest decreixement blau s’entén dins un marc d’actuació global proposat per les organitzacions ecologistes, que es resumeix en sis punts generals:

  1. Una reducció dràstica de l’impacte de la pesca a nivell mundial, tot reconeixent el dret prioritari de les poblacions locals i indígenes.
  2. Una estratègia mundial de reducció de les càrregues de tots els contaminants marins, tant físics (plàstics principalment) com químics (residus urbans, abocaments de la indústria química, etc.)
  3. Una regulació mundial que minimitzi els impactes de la navegació sobre les espècies i els ecosistemes: sorolls, fondeig d’embarcacions recreatives.
  4. Un acord internacional per a la protecció de les costes, tot establint una protecció legal bàsica dels ecosistemes costaners, que n’eviti la urbanització i la degradació, i la prioritat de drets de les poblacions locals sobre els turistes o visitants.
  5. El compliment dels acords internacionals en matèria de protecció del 30% de la superfície dels mars i del 10% de protecció estricta, així com la restauració a gran escala de zones degradades.
  6. L’aposta pel decreixement turístic alhora que es potencien economies alternatives que garanteixin una feina digna i siguin respectuoses amb les comunitats locals.

La entrada Cap al decreixement blau als oceans aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article