CECU, Ecologistes en Acció i Greenpeace presenten una denúncia contra Repsol per publicitat enganyosa

2 weeks ago 17

  • Les dues denúncies presentades, davant de la Direcció General de Consum i davant de la CNMC, mostren que la comunicació de Repsol sobre els seus biocombustibles està plena d’informació parcial i/o enganyosa.
  • El comportament de Repsol vulnera la Llei de Protecció dels Consumidors, la Llei de Publicitat, la Llei de Defensa de la Competència i la Llei de Competència Deslleial.
  • Les organitzacions denunciants tenen com a principal objectiu que Repsol elimini i rectifiqui les seves falses promeses, així com qualsevol forma de rentat verd a les seves declaracions.

Página de la campaña Repsol te toma el pelo

Les organitzacions Ecologistes en Acció, Federació de Consumidors i Usuaris CECU i Greenpeace Espanya han presentat sengles denúncies per declaracions ambientals enganyoses contra l’empresa petroliera Repsol davant de la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) i davant de la Direcció General de Consum.

Les tres organitzacions demandants han dut a terme una investigació, durant el 2022 i el 2023, focalitzada en l’impacte de l’activitat de l’empresa Repsol sobre la desforestació a Indonèsia i la seva contribució en l’augment de les emissions responsables del canvi climàtic. Espanya és el principal importador d’oli de palma d’Indonèsia i el productor més gran de biocombustibles a la UE. A Espanya, el 72,5% del biodièsel i gairebé el 100% de l’hidrobiodièsel es fabrica amb oli de palma. I és l’empresa Repsol un dels principals importadors d’oli de palma i productor de biodièsel amb aquest oli.

A partir dels informes pericials, les organitzacions denunciants conclouen que l’empresa Repsol amaga en la comunicació pública i en la publicitat la desforestació i altres impactes ambientals i socials provocats per a la producció de l’oli de palma que s’utilitza per a la fabricació dels seus biocombustibles. L’oli de palma que utilitza no és sostenible i no redueix les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle respecte al combustible fòssil convencional, i contribueix a l’escalfament global i provoca desforestació i pèrdua de biodiversitat.

L’acció legal posa el focus en les afirmacions que l’empresa Repsol fa sobre els seus “biocombustibles”, als quals qualifica en la seva comunicació pública com a “sostenibles”, “ecocombustibles”, “neutres en carboni”, “amb baixa empremta de carboni” o “renovables”, de manera general i equívoca, sense distingir entre els diferents productes oferts i sense especificar els seus atributs o impacte ambiental, cosa que resulta enganyosa per a la ciutadania. La seva estratègia de màrqueting i publicitat indueix a la confusió de la ciutadania, ja que està plena d’informació parcial, vaguetats, ocultació d’informació rellevant o directament al·legacions ambientals enganyoses.

“Repsol no pot afirmar que els biocombustibles fabricats a partir de l’oli de palma redueixen les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Si tenim en compte la desforestació provocada per l’expansió dels cultius d’oli de palma, el consum de biodièsel elaborat a partir d’aquest material emet tres vegades més gasos contaminants que els combustibles fòssils, i agreugen així l’escalfament global”, ha declarat Josep Hurtado d’Ecologistes en Acció.

Denúncies davant la Direcció General de Consum i davant la CNMC

Amb l’objectiu de defensar els interessos de les persones consumidores i del medi ambient, els demandants han presentat sengles denúncies contra Repsol davant dels organismes reguladors encarregats de la tutela dels drets de les persones consumidores i del dret a la competència. Els denunciants s’emparen en l’incompliment de Repsol de la Llei General de Consumidors, la Llei General de Publicitat, la Llei de Defensa de la Competència i la Llei de Competència Deslleial, així com de la legislació europea.

«La desinformació de Repsol sobre els seus suposats combustibles bio deixa en situació d’indefensió les persones consumidores», ha afirmat David Sánchez, director de CECU. “Aquestes declaracions ambientals enganyoses no només confonen consumidors i inversors, sinó que propaguen falses narratives que contribueixen a generar una cultura de la desinformació sobre la lluita climàtica i el veritable compromís empresarial”.

Les organitzacions signants qüestionen a la seva denúncia la metodologia utilitzada per la petroliera per calcular la seva empremta de carboni i, per tant, el seu compromís d’assolir zero emissions netes el 2050. Un dels elements clau en aquesta estratègia de descarbonització de Repsol és la producció i venda de combustibles “sostenibles”, “eco”, “neutres en carboni”, “baixos en carboni” o “renovables”, incloent-hi els fabricats a base d’oli de palma, que l’empresa considera que “no contaminen” o “contaminen menys”.

Les organitzacions qüestionen a la seva denúncia la reducció d’emissions declarada per l’empresa i desmenteixen que estigui realment compromesa amb la descarbonització de la seva activitat i en condicions d’assolir les zero emissions netes per al 2050.

“No només enganyen amb els seus falsos biocombustibles. Si fem cas a les seves dades, només el 0,8% de la producció d’energia de Repsol el 2022 va tenir un origen suposadament renovable. La resta, més del 99%, correspon a la producció de petroli i gas. Aquesta aposta pels combustibles fòssils és incompatible amb els objectius de l’Acord de París, amb les recomanacions de l’IPCC i els darrers compromisos aconseguits a la COP28 a Dubai”, ha declarat Miguel Ángel Soto, portaveu de Greenpeace Espanya. “La ruta cap a la descarbonització de Repsol no existeix, és una fal·làcia, una gran operació de greenwashing”.

Així, sobre la base dels informes pericials i després de l’anàlisi de la legislació vigent, les organitzacions conclouen:

  • Les declaracions ambientals de Repsol sobre els seus biocombustibles fabricats a partir d’oli de palma no són certes, no poden ser verificades i indueixen a error en ser vagues i generals.
  • Aquestes declaracions de Repsol fan la impressió a consumidores i consumidors que els seus productes o la seva activitat no tenen cap impacte ambiental o, encara pitjor, tenen un impacte positiu en el medi ambient.
  • El comportament de Repsol pel que fa als combustibles fabricats a partir d’oli de palma vulnera els drets de les persones consumidores i constitueix un acte de competència deslleial.
  • En no tenir en compte les seves emissions produïdes per la desforestació vinculada a la producció d’oli de palma i la seva contínua inversió en combustibles fòssils, el càlcul de la petjada de carboni de Repsol és erroni i, per tant, el pla de descarbonització és un engany.

Les organitzacions pretenen, d’una banda, que la infracció sigui sancionada degudament: exigeixen la responsabilitat accessòria dels seus representants legals i persones que integren els òrgans directius que hagin intervingut en la infracció, així com que s’imposin altres sancions accessòries que legalment siguin procedents. Finalment, sol·liciten que es doni publicitat de la sanció i se n’ordeni la rectificació pública per part de l’empresa sancionada.

Com una de les emissores més grans de gasos d’efecte hivernacle del món, i una de les principals companyies de petroli i gas, la manca de compromís real de Repsol amb la transició climàtica ha tingut i tindrà en els propers anys un impacte determinant sobre el clima. En aquest sentit, les organitzacions denunciants recorden la necessitat que Repsol compleixi l’Acord de París i les paraules del Secretari General de Nacions Unides: “No ens podem permetre lentituds, falses promeses ni cap forma de rentat verd. Cal tenir tolerància zero davant del fals ecologisme”.

La entrada CECU, Ecologistes en Acció i Greenpeace presenten una denúncia contra Repsol per publicitat enganyosa aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article