COMSA és a punt de col·laborar amb el colonialisme israelià

5 months ago 26

  • L’empresa catalana incomplirà el seu propi codi ètic en matèria de drets humans.
  • L’ecologisme social reclama que COMSA rebutgi construir una nova línia del tren lleuger de Jerusalem que passaria per territoris ocupats a Palestina.

Ecologistes en Acció de Catalunya, entitat capdavantera en el suport al transport públic com a mitjà de mobilitat per excel·lència, considera que el projecte ferroviari que ha guanyat COMSA per unir la ciutat amb Gilo, un important assentament il·legal israelià que és dintre de la part palestina segons les fronteres de 1967, reconegudes per la comunitat internacional, és una clara eina de colonització, que consolida l’ocupació israeliana de territori palestí i, per tant, erosiona les possibilitats d’una solució pacífica del conflicte israelopalestí.

Aquesta consideració ve recolzada per la declaració d’il·legalitat d’aquesta ampliació de la xarxa de tramvies de Jerusalem dictada fa sis anys pel Consell de Drets Humans de l’ONU, ja que vulnera diverses resolucions emeses per aquest organisme internacional. Amnistia Internacional també ha mostrat el seu rebuig a fer servir el transport col·lectiu per a l’expansió territorial d’Israel.

L’agressió que suposa aquesta iniciativa cap al poble palestí és tan pal·lesa que fins i tot el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme espanyol ha mostrat la seva preocupació per l'»impacte que tindran sobre la població ocupada» les noves línies de tramvia.

L’organització cívica mostra la seva perplexitat davant el fet que una empresa amb un codi ètic ben clar, que manifesta que les seves activitats «es desenvolupen sota el respecte als drets humans i les llibertats públiques, d’acord amb les lleis i pràctiques internacionalment acceptades», i després que diverses firmes multinacionals hagin renunciat al concurs quan van conéixer les seves característiques, hagi volgut participar en un projecte que contribuirà a la vulneració de drets bàsics de la ciutadania palestina i de la legislació internacional.

Ecologistes en Acció de Catalunya exigeix, doncs, que COMSA. empresa que també gestiona els tramvies del Baix Llobregat i del Besòs, renunciï a donar suport a les polítiques d’expansió colonial de l’estat d’Israel i no participi en el projecte de la nova línia blava de tramvia de Jerusalem, tot renunciant a la concessió guanyada recentment.

Fonts

https://www.epe.es/es/internacional/20230610/amnistia-internacional-protesta-caf-participar-88542279

https://www.epe.es/es/activos/20230928/comsa-empresa-espanola-tranvia-jerusalen-caf-92666629

https://www.eleconomista.es/infraestructuras-servicios/noticias/12464087/09/23/comsa-vence-a-caf-en-el-concurso-del-nuevo-tranvia-de-jerusalen-.html

https://www.noticiasdegipuzkoa.eus/economia/2023/09/27/catalana-comsa-gana-concurso-tranvia-7311565.html

https://agenciaajn.com/noticia/israel-jtrain-gana-licitacion-para-construir-la-linea-azul-del-tren-ligero-de-jerusalem-221920

https://www.noticiasdegipuzkoa.eus/economia/2023/06/08/amnistia-internacional-pide-caf-retire-6905998.html

https://www.comsa.com/wp-content/uploads/NI_num.1_Codigo-Etico_rev.12-06-2023.pdf

La entrada COMSA és a punt de col·laborar amb el colonialisme israelià aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article