Ecologia o Saharització?

2 weeks ago 21

La Ribera encadena 13 mesos seguits amb temperatures més altes del normal i durant aquest mig any hidrològic, que començà l’1 d’octubre, al PV les temperatures han estat 2’2ºC per damunt les mitjanes, ha plogut un 69% menys del normal i la CHX ha declarat sequera extraordinària. A més, segons l’Aemet, l’aridesa avança en Espanya uns 1.500 km²/any des de mitjans del segle XX, de manera que el 75% del territori, La Ribera inclosa, està amenaçat de saharització. Paral·lelament, els problemes climàtics reduïxen i encarixen la producció d’aliments, i en algunes províncies com Alacant hem tingut pèrdues del 90% en la producció de cereals…

La causa principal són els gasos d’efecte hivernacle que llancem a l’atmosfera en cremar tantíssims combustibles fòssils i boscos, sobretot el CO2 del qual hi havia 280 ppm al segle XVIII i ara fins a 426 ppm… Els científics de l’IPCC calculen que encara som a temps de limitar la pujada de temperatures global a 1’5ºC, contenint els danys a uns nivells relativament assumibles, si reduïm la crema de combustibles a la meitat durant esta dècada i protegim els ecosistemes vitals.

I el sector que més CO2 emet és el transport, un 30% ací, per tant és urgent reduir-lo i tècnicament és fàcil, sols cal deixar de dopar el transport motoritzat i fomentar la proximitat, viatjar menys, consumir productes locals i ecològics, menys carn, moure’ns a peu, en bici i transport públic, estalviar materials i energia, etc. El problema és la inèrcia social, la influència tòxica de les grans companyies i la complicitat dels governs.

Si no canviem, òbviament seran xiquets i joves els qui més ho patiran, amb l’agreujant que quan ells siguen adults ja no podran fer res perquè la situació serà irreversible, accelerada, pels fenòmens de retroalimentació en marxa: fusió de neus, gels i tundra, acidificació dels oceans, alteració dels corrents oceàniques, … És ara o mai, som l’última generació que encara pot resoldre l’emergència climàtica, per tant els que volem als nostres menuts hauríem de fer tot el possible per realitzar els canvis necessaris.

La gent més conscient, famílies i educadors podem fer-ne molt, explicant-ho bé i potenciant les solucions. En eixe sentit, el dijous 18 farem a Alzira una conferència i taula rodona sobre l’Emergència climàtica, sequera i escassesa d’aigua, amb Francesc La Roca (Nova Cultura de l’Aigua), Eva Tudela (Acció Ecologista), Graciela Ferrer (Xúquer Viu) i Pedro Domínguez (La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció).

I el diumenge 21 tenim la Trobada d’Escoles en Valencià a Benimodo, on podem anar-hi en bicicleta des dels pobles veïns pels camins rurals i carrils-bici existents, amb casc i fugint de carreteres, buscant sempre la màxima seguretat per a xiquets i xiquetes; des d’Alzira La Ribera en Bici eixirà a les 9h de la Plaça Major. Així ajudarem a conscienciar i solucionar problemes, perquè conforme es vegen més bicicletes la gent s’acostumarà més a elles i anirà deixant els cotxes només per a l’imprescindible, com hauria de ser, i els ajuntaments alliberaran més carrers per a vianants i bicicletes, ficaran més aparca-bicis, faran més carrils bici on siguen necessaris, acabaran les vies verdes, etc. etc.

Tot per a millorar els nostres pobles i salvar el futur dels nostres fills, nets.

La entrada Ecologia o Saharització? aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article