Ecologistes presenten al·legacions contra una planta de residus i abonaments orgànics d’Abornasa a Alacant

3 weeks ago 28

  • Ecologistes en Acció del País Valencià demostra que el projecte té carències en aspectes legals i tècnics, no s’ajusta a la normativa i obvia qüestions bàsiques de tractament de residus.
  • La possible contaminació de la planta afectaria la zona humida del Saladar de Fontcalent i la Urbanització El Salar, situada a escassos 400 metres.

Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentat una bateria de 14 al·legacions a la sol·licitud d’Autorització Ambiental Integrada amb Avaluació d’Impacte Ambiental per a una fàbrica d’abonaments orgànics i tractament i recuperació de residus de construcció i demolició (RCD) proposada per Abornasa al terme d’Alacant.

La sol·licitud presentada per l’empresa conté diverses irregularitats i carències legislatives per a ser aprovada. Per exemple, el seu Estudi d’Impacte Ambiental ha perdut la validesa d’un any per haver estat redactat en 2021. A més a més, moltes de les lleis a les que fa referència estan derogades i d’altres, essencials en matèria de residus i fertilitzants, no s’apliquen.

Zona humida del Saladar de Fontcalent. Foto: M.A. Pavón

En 2013, Abornasa va obtindre la Declaració d’Interés Comunitari (DIC) per a l’actuació d’aquest projecte. No obstant això, l’actual proposta difereix de les determinacions urbanístiques d’eixa DIC, el que suposa que el sòl no urbanitzable rústic no té l’atribució d’ús de la Generalitat Valenciana i, per tant, necessitaria d’una nova DIC. Així mateix, augmenta la superfície total construïda, passant de 5.140,24 metres quadrats inicials als actuals 8.409 metres quadrats.

El mateix ocorre en el Projecte Bàsic Refós, de juny de 2019, el qual no recull el mateix projecte descrit per l’actual Estudi d’Impacte Ambiental (EsIA). De fet, l’abocador de residus de construcció i demolició que fou descartat en el seu moment, segueix apareixent. Per altra banda, l’expedient d’informació pública no presenta tota la documentació preceptiva, com l’Estudi d’Integració Paisajística (EIP) o el Resum no Tècnic i la Síntesis de l’EsIA.

El projecte també te moltes carències en aspectes essencials com són els residus. Ni en ell ni a l’Estudi d’Impacte Ambiental es descriu l’origen dels residus a tractar, quan ja hi ha suficients instal·lacions que tracten la major part dels residus existents. Tampoc determina la quantitat de residus a tractar per cada codi LER, incomplint la Llei 7/2022 de residus; ni resol quin abocador extern acollirà els residus generats en el tractament dels residus de construcció i demolició (RCD), el qual hauria de tindre, mínim, una capacitat de 115.000 tones/any.

La planta projectada estaria ubicada a escassos 400 metres de la Urbanització El Salar. La distància de menys de 1000 metres d’un nucli de població, segons el Decret 55/2019, implica presentar un Pla de Gestió d’Olors establert a les MTD1 i MTD12 que el projecte no inclou.

En qüestions de figures de proteccions ambientals, el projecte omet l’existència del Saladar de Fontcalent, una zona humida a escassos 1000 metres de la ubicació, que compta amb diverses figures de protecció com ser un Espai Forestal Estratègic i Mont d’Utilitat Pública i una microrreserva de flora, així com estar inclòs com a Patrimoni Natural al Catàleg de Proteccions de l’Ajuntament d’Alacant.

En quant a contaminació de l’espai aeri i acústic, el Pla de Millora de Qualitat de l’Aire de l’Alacantí Occidental obliga a confinar en naus tancades el tractament de material polsegós, aspecte no contemplat al projecte; així mateix, les emissions de Partícules Totals en Suspensió (PST) són superiors als valor de la normativa. Per altra banda, els límits de nivells sonors, projectats en 70 dB pel dia i 60 dB per la nit, són superiors als establerts a la normativa urbanística i l’Ordenança Municipal de l’Ajuntament d’Alacant, establerts en 65-60 dB dia-nit o 55-45 dB en l’Ús Residencial al Medi Rural.

Per totes aquestes raons, Ecologistes en Acció del País Valencià s’oposa a la sol·licitud d’Autorització Ambiental Integrada per a una fàbrica d’abonaments orgànics i tractament i recuperació dels RCD proposada per Abornasa al terme d’Alacant.

Ecologistas presentan alegaciones contra una planta de residuos y abonos orgánicos de Abornasa en Alicante

  • Ecologistes en Acció del País Valencià demuestra que el proyecto tiene carencias en aspectos legales y técnicos, no se ajusta a la normativa y obvia cuestiones básicas de tratamiento de residuos.
  • La posible contaminación de la planta afectaría el humedal del Saladar de Fontcalent y la Urbanización El Salar, situada a escasos 400 metros.

Ecologistes en Acció del País Valencià ha presentado una batería de 14 alegaciones a la solicitud de Autorización Ambiental Integrada con Evaluación de Impacto Ambiental para una fábrica de abonos orgánicos y tratamiento y recuperación de residuos de construcción y demolición (RCD) propuesta por Abornasa al término de Alicante.

La solicitud presentada por la empresa contiene varias irregularidades y carencias legislativas para ser aprobada. Por ejemplo, su Estudio de Impacto Ambiental ha perdido la validez de un año por haber sido redactado en 2021. Además, muchas de las leyes a las que hace referencia están derogadas y otros, esenciales en materia de residuos y fertilizantes, no se aplican.

Humedal del Saladar de Fontcalent. Foto: M. A. Pavón

En 2013, Abornasa obtuvo la Declaración de Interés Comunitario (DIC) para la actuación de este proyecto. Sin embargo, la actual propuesta difiere de las determinaciones urbanísticas de esa DIQUE, el que supone que el suelo no urbanizable rústico no tiene la atribución de uso de la Generalitat Valenciana y, por lo tanto, necesitaría de una nueva DIQUE. Así mismo, aumenta la superficie total construida, pasando de 5.140,24 metros cuadrados iniciales a los actuales 8.409 metros cuadrados.

El mismo ocurre en el Proyecto Básico Refundido, de junio de 2019, el cual no recoge el mismo proyecto descrito por el actual Estudio de Impacto Ambiental (EsIA). De hecho, el vertedero de residuos de construcción y demolición que fue descartado en su momento sigue apareciendo. Por otro lado, el expediente de información pública no presenta toda la documentación preceptiva, como el Estudio de Integración Paisajística (EIP) o el Resumen no Técnico y la Síntesis de la EsIA.

El proyecto también té muchas carencias en aspectos esenciales como son los residuos. Ni en él ni en el Estudio de Impacto Ambiental se describe el origen de los residuos a tratar, cuando ya hay suficientes instalaciones que tratan la mayor parte de los residuos existentes. Tampoco determina la cantidad de residuos a tratar por cada código LER, incumpliendo la Ley 7/2022 de residuos; ni resuelve qué vertedero externo acogerá los residuos generados en el tratamiento de los residuos de construcción y demolición (RCD), el cual debería tener, mínimo, una capacidad de 115.000 toneladas/año.

La planta proyectada estaría ubicada en escasos 400 metros de la Urbanización El Salar. La distancia de menos de 1000 metros de un núcleo de población, según el Decreto 55/2019, implica presentar un Plan de Gestión de Olores establecido a las MTD1 y MTD12 que el proyecto no incluye.

En cuestiones de figuras de protecciones ambientales, el proyecto omite la existencia del Saladar de Fontcalent, un humedal a escasos 1000 metros de la ubicación, que cuenta con varias figuras de protección como ser un Espacio Forestal Estratégico y Mont de Utilidad Pública y una microrreserva de flora, así como estar incluido como Patrimonio Natural al Catálogo de Protecciones del Ayuntamiento de Alicante.

En cuanto a contaminación del espacio aéreo y acústico, el Plan de Mejora de Calidad del Aire de l’Alacantí Occidental obliga a confinar en naves cerradas el tratamiento de material polvoriento, aspecto no contemplado al proyecto; así mismo, las emisiones de Partículas Totales en Suspensión (PST) son superiores a los valor de la normativa. Por otro lado, los límites de niveles sonoros, proyectados en 70 dB por el día y 60 dB por la noche, son superiores a los establecidos a la normativa urbanística y la Ordenanza Municipal del Ayuntamiento de Alicante, establecidos en 65-60 dB día-noche o 55-45 dB en el Uso Residencial al Medio rural.

Por todas estas razones, Ecologistes en Acció del País Valencià se opone a la solicitud de Autorización Ambiental Integrada para una fábrica de abonos orgánicos y tratamiento y recuperación de los RCD propuesta por Abornasa al término de Alicante.

 

Alegaciones

 

La entrada Ecologistes presenten al·legacions contra una planta de residus i abonaments orgànics d’Abornasa a Alacant aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article