El valor de la celebració. Gràcies per l’Assemblea d’enguany!

2 weeks ago 19

Diversió, reivindicació, convivència; tot això i més hem tingut a l’Assemblea anual de la Federació d’Ecologistes en Acció de Catalunya, el passat 13 d’abril, on hem aprofitat per commemorar els 25 anys d’activisme ecosocial en una jornada memorable a Can Masdeu (Collserola, Barcelona). Vora cinquanta persones s’han apropat a les activitats del matí i de la tarda, i hem compartit dinar sota l’ombra imprescindible.

La jornada ha començat amb el debat ‘Quins aprenentatges podem recuperar de 25 anys d’activisme ecosocial per afrontar els reptes actuals?’, amb un format de ‘peixera’, que possibilita l’espai i el dinamisme per a que participin totes les assistents de forma respectuosa i molt enriquidora. Relleu intergeneracional, la incursió de l’extrema dreta i l’apropiació dels missatges ecologistes per part del capitalisme i la dreta, la importància de celebrar les lluites i mantenir-nos diverses i alhora unides, han estat algunes de les qüestions que s’han anat plantejant en una conversa a moltes mans.

Després d’un refrigeri hem revisat les activitats i els comptes de la federació, amb temps suficient per resoldre dubtes sobre el nostre funcionament i sobre com gestionem els recursos que tenim (i que treballem per seguir tenint). Tot seguit ha estat el moment de l’assemblea de grups, el moment d’adoptar acords.

La federació d’Ecologistes en Acció està formada per grups locals, que són els que tenen capacitat de vot (les persones individuals tenen veu, però no vot). Enguany ens fa molta il·lusió la incorporació d’un nou grup, La Horda, de Montcada i Reixac, que s’ha aprovat per unanimitat, i que en molt breu incorporarem aquí al web!

El moment del dinar sota el tendal ha permès moments distesos i converses entre les activistes, conegudes de fa molt de temps o recentment trobades; i també hem donat el micròfon a les companyes de Can Masdeu, que ens han explicat com, malgrat l’aparent consolidació d’un projecte que porta dècades oferint activitats i coneixements agroecològics i socials a la vall, es veu amenaçat per incongruències burocràtiques i falta de voluntat política vers l’autogestió.

Per reprendre forces i bones energies, hem fet llavors una sobretaula molt, molt divertida amb bingo musical, amb balls, premis i tot.

El moment formatiu ha estat el dels tallers simultanis, que s’ha pensat per oferir a les activistes recursos per afrontar aspectes molt rellevants: la participació als mitjans de comunicació per explicar les seves lluites i la participació en acció directa no violenta (ADNV); dos aspectes que, tant per l’organització com per les mateixes activistes, són de gran importància. Impartits per membres d’Ecologistes en Acció, en base a la seva experiència i formacions que elles han fet juntament amb altres organitzacions, han abordat qüestions teòriques i han incorporat algunes dinàmiques participatives per compartir els coneixements.

Per fer de portaveus, hem parlat de la importància de ser concises, de centrar-nos en el nostre discurs, de tenir consciència dels diversos llenguatges, també el no verbal. El fet de posar-ho en comú i fer una mica de pràctica ha donat més confiança a moltes de nosaltres.

De cara a la defensa jurídica en acció directa no violenta, ens hem preguntat per què és violència, així com en quin tipus d’ADNV ens veuríem participant, i hem fet, entre totes, una autoavaluació sobre què sabem i què no dels nostres drets i deures de cara a la possible repressió del nostre activisme.

La cirereta de la jornada l’hem tinguda amb el concert d’Adala, el músic de Torre Baró, que ha cantat els seus temes en un format acústic, tot intercalant reflexions entorn de les lletres de les seves cançons i les seves experiències a partir de les preguntes que una companya d’Ecologistes en Acció li anava llançant des del públic.

Hem estat a gust, hem conversat i ens hem conegut una mica més… I hem constatat que seguim tenint ganes de lluitar per un món just i sostenible 25 anys més i el que faci falta!

Mireu aquí algunes fotografies de la jornada 🙂

La entrada El valor de la celebració. Gràcies per l’Assemblea d’enguany! aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article