Extinction Rebellen Nederland en België blokkeren Brussel

2 weeks ago 27

Extinction Rebellion (XR) breidt Stop Fossiele Subsidies acties uit naar Europa en blokkeert op zaterdag 4 mei een essentiële verkeersader in Brussel.

Op zaterdag 4 mei bundelen klimaatactivisten uit Nederland en België hun krachten en blokkeren samen een belangrijke verkeersader in Brussel om een eind aan de fossiele subsidies te eisen. Sinds 6 april wordt in heel Europa op elke eerste zaterdag van de maand actie gevoerd tegen de gigantische belastingkortingen die overheden en de EU verstrekken aan de fossiele industrie. In de EU gaat dit om een bedrag van minstens €400 miljard euro per jaar.

Woordvoerder Joost Thus: “Steeds meer mensen komen in opstand tegen de jaarlijks honderden miljarden euro Europese fossiele subsidies waarmee de klimaat- en ecologische crisis wordt aangejaagd. Op 6 april voerden klimaatactivisten in 13 landen in Europa actie, het begin van een enorme internationale beweging die nationale overheden en de EU tot de orde roept. Op zaterdag vertrekken bussen gevuld met bezorgde burgers vanuit heel Nederland naar de hoofdstad van de EU voor een blokkade samen met XR België.”

Teleurstellende afbouwplannen
Begin februari presenteerde de Nederlandse overheid afbouwplannen voor de fossiele subsidies. Er was beloofd om met drie scenario’s van 2, 5 en 7 jaar te komen, maar er werd uiteindelijk slechts één teleurstellend scenario gepresenteerd, waarin de afbouw niet voor 2030 of zelfs 2035 gerealiseerd wordt. De overheid beweert dat een groot deel van de fossiele subsidies moeilijk af te bouwen zijn door Europese afspraken. XR stelt dat enkele Europese landen samen de koploper-positie moeten pakken en direct gezamenlijk moeten starten met het afbouwen van deze fossiele subsidies, zodat de rest van de EU hun voorbeeld kan volgen.

United for Climate Justice (UCJ)
Voortbouwend op het succes van de A12-blokkades bundelen 30 klimaatbewegingen uit 15 Europese landen nu hun krachten. Klimaatactivisten in heel Europa strijden in de eerste UCJ campagne tegen de Europese fossiele subsidies. Ze eisen van hun overheden en van de EU dat er per direct een eind komt aan alle fossiele subsidies.​​​​​​​
​​​​​​
Bronnen
[1] https://www.bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/10533012/klimaatenquete-meeste-nederlanders-tegen-fossiele-subsidies
[2] https://www.imf.org/en/Blogs/Articles/2023/08/24/fossil-fuel-subsidies-surged-to-record-7-trillion

 

The post Extinction Rebellen Nederland en België blokkeren Brussel appeared first on Extinction Rebellion Nederland.

Read Entire Article