La condemna per part del TSJC a la Generalitat perquè redueixi la contaminació per ozó troposfèric crea precedent a la resta de l’Estat

1 year ago 63

Ecologistes en Acció de Catalunya valora la primera sentència d’un tribunal a l’Estat en manifestar la insuficiència dels plans de millora de la qualitat de l’aire aprovats per l’Administració, en aquest cas la catalana. La demanda de l’organització ecologista de la qual ha resultat la sentència ha denunciat també per primera vegada administracions europees en tema d’ozó troposfèric. La sentència va més enllà d’altres anteriors i tindrà conseqüències per a la dotzena de Comunitats Autònomes que segueixen incomplint la normativa de qualitat de l’aire, en relació amb l’ozó.

Ecologistes en Acció de Catalunya ha valorat en roda de premsa la sentència de 12 de desembre de 2022, per la qual la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya “condemna la Generalitat de Catalunya que elabori, aprovi i publiqui, com més aviat millor, els Plans de Millora de Qualitat del Aire” de dotze de les catorze zones en què es divideix el territori als efectes d’avaluar la qualitat de l’aire: Àrea de Barcelona, Vallès-Baix Llobregat, Penedès-Garraf, Camp de Tarragona, Plana de Vic, Comarques de Girona, Empordà, Alt Llobregat, Pirineu Oriental, Prepirineu, Terres de Ponent i Terres de l´Ebre.

El contaminant al qual fa referència la sentència, l’ozó troposfèric, és el que se situa a la capa de la troposfera i és perjudicial per la salut i el medi ambient, a diferència de l’ozó estratosfèric, que és beneficiós perquè forma la capa d’ozó, ha explicat Sergi Cot, químic i membre de l’àrea de Contaminació d’Ecologistes en Acció de Catalunya.

L’ozó troposfèric és un contaminant secundari que s’origina principalment per la  reacció entre el diòxid de nitrogen i els hidrocarburs emesos pel transport i algunes indústries en els grans nuclis urbans, sobretot en temporades de calor i per efecte de la radiació solar.

A Catalunya, es forma a partir d’aquests contaminants precursors que s’emeten principalment a dues zones que actuen com a grans focus emissors: l’Àrea de Barcelona i Vallès – Baix Llobregat, a causa de l’elevada intensitat del trànsit motoritzat, el trànsit de l’aeroport del Prat, el transport marítim del port de Barcelona i la important activitat industrial d’aquest territori; i al Camp de Tarragona, especialment per les emissions industrials del complex petroquímic i del port de Tarragona. Les zones més afectades per l’ozó troposfèric, però, estan allunyades dels grans nuclis urbans on es generen els seus precursors i es genera una deslocalització d’aquesta contaminació, que afecta de forma injusta territoris que no la produeixen. Per exemple, Osona té una rellevància històrica en la superació dels valors límit.

Cot ha explicat també els impactes de l’ozó troposfèric: A nivell de salut, per inhalació provoca irritació dels ulls i les vies respiratòries superiors, una reducció de la funció pulmonar, un increment del risc de malalties respiratòries agudes (com l’asma o inflamacio

La entrada La condemna per part del TSJC a la Generalitat perquè redueixi la contaminació per ozó troposfèric crea precedent a la resta de l’Estat aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article