Manifest conjunt per reclamar la restitució del Departament de Medi Ambient en el nou govern de la Generalitat de Catalunya

2 weeks ago 29

Des de les principals entitats ecologistes i ambientals de Catalunya, impulsem un manifest per la recuperació del Departament de Medi Ambient amb rang de Vicepresidència.

Hi exposem les raons per les quals és prioritari restituir el Departament de Medi Ambient de la Generalitat amb rang de Vicepresidència al nou Govern, amb els recursos humans i econòmics necessaris i suficients per resoldre els reptes als quals hauran de fer front, i amb un pes polític important.

Per això demanem a les formacions polítiques que concorren a les pròximes eleccions que es manifestin clarament sobre aquesta demanda social, ambiental i ecologista.

 

Manifest

Per un Departament de Medi Ambient amb rang de Vicepresidència

El conjunt d’entitats ecologistes i ambientals de Catalunya volem fer una crida per no tornar a perdre l’oportunitat de disposar d’un Departament de Medi Ambient en el nou Govern que es constitueixi a partir de les  pròximes eleccions del 12 de maig vinent.

Catalunya en les últimes 4 legislatures ha patit una greu anomalia respecte la resta de governs del nostre entorn en haver eliminat la Conselleria de Medi Ambient, òrgan vital per gestionar integralment les  competències ambientals i amb efectes transversals a tota l’acció del Govern.

Actualment Catalunya pateix una destrucció ambiental per la submissió a unes polítiques econòmiques dú’s insaciable dels recursos finits i depredació del territori. La manca d’una conselleria de Medi Ambient  independent, amb capacitat de prendre mesures efectives i rellevants per resoldre els reptes que tenim com a país, agreuja encara més la greu crisi ambiental potenciada pel canvi climàtic que ens afecta cada dia més.

Lú’s abusiu i la pèssima i erràtica gestió de l’aigua, la pèrdua constatada de biodiversitat, l’augment de la contaminació, la incapacitat per evitar el creixement dels residus i el descontrol en la gestió, el creixement i  l’especulació urbanística, els impactes d’un model turístic i d’un sistema d’agroindústria i ramaderia insostenibles, la manca d’inversions en mobilitat sostenible i transport públic, la manca d’una política d’impuls de les energies renovables no especulatives i sense afectacions al territori, … han estat el resultat d’uns governs on la crisi ambiental no ha estat una prioritat sinó simple publicitat.

Doncs és prou clar que hem de redreçar aquesta situació que causa el model econòmic obsolet que es vol mantenir per tal de salvaguardar el Medi i la qualitat de vida de tota la societat.

Des del mateix any 2010, quan lamentablement va ser eliminada la Conselleria de Medi Ambient, l’ecologisme i el naturalisme català, així com acadèmics de referència en matèria ambiental, de manera insistent i eiterada, no hem deixat d’argumentar la demanda de recuperar-la per responsabilitat, per justícia ambiental i social, per recuperar una eina clau per abordar els reptes per construir el futur país que volem amb criteris  de sostenibilitat i per ser el Medi Ambient un dret fonamental.

Catalunya ha passat de liderar les polítiques ambientals en el període que vàrem tenir el Departament de Medi ambient (DMA) a retrocedir dràsticament en l’atenció i consciència ambiental respecte els països i  comunitats del nostre entorn.

A Catalunya l’absència d’una Conselleria de Medi Ambient ha contribuït a un llarg període de retrocés ambiental en un moment on s’ha posat de manifest la necessitat d’un canvi radical que no es limiti a reduir  l’impacte del sistema productiu, sinó que pugui fer front als desafiaments globals del canvi climàtic i la construcció de nous models socials, econòmics i ecològics.

La Comissió Europea atorga un paper rellevant a la Comissaria de Medi Ambient i impulsa l’Agència Europea de Medi Ambient com òrgans de primer nivell de la seva acció de govern i preveu com a una de les  majors inversions les destinades a mitigar el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat i la reorientació de la nova política econòmica europea.

És l’hora de concentrar totes i cadascuna de les matèries ambientals fonamentals en un Departament amb competències fortes i capacitat per executar i coordinar les actuacions de la manera més eficient i transversal.  D’aquesta manera tota l’acció del govern es podrà orientar a combatre la crisi ambiental i climàtica, el que vol dir planificar i executar actuacions amb criteris ambientals.

No podem tornar a cometre els errors del passat recent, on les competències ambientals, o bé han estat repartides en diversos Departaments, o bé s’han incorporat en Conselleries on les competències de Medi Ambient s’han subordinat a d’altres antagònicament incompatibles com les de l’Agricultura productivista (Agroindústria) o l’Urbanisme expansionista.

Per tal de donar la centralitat que necessiten les polítiques ambientals, plantegem la recuperació del DMA amb rang d’una Vicepresidència de la Generalitat que garanteixi la integració sectorial de les polítiques  ambientals en tota l’acció de govern de manera transversal (polítiques d’economia, planificació i ordenació territorial, agricultura, ramaderia, caça, pesca marítima i continental, treball, ensenyament, desenvolupament socioeconòmic, turisme, comerç, etc.).

El Departament de Medi Ambient i la Vicepresidència han d’estar dotats dels recursos humans i econòmics necessaris i suficients per resoldre els reptes als quals hauran de fer front, i han de tenir un pes polític  important i la capacitat de traslladar a tots els actors de la societat la necessitat d’afrontar la transició ecosocial de manera urgent.

Per totes aquestes raons exposades és prioritari restituir el Departament de Medi Ambient de la Generalitat amb rang de Vicepresidència del nou Govern i creiem que les formacions polítiques que concorren a les  pròximes eleccions li han de donar també un valor vital i estratègic i per aquesta raó els hi demanem que es manifestin clarament sobre aquesta demanda social, ambiental i ecologista.

 

 

La entrada Manifest conjunt per reclamar la restitució del Departament de Medi Ambient en el nou govern de la Generalitat de Catalunya aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article