Mig centenar d’organitzacions «es planten» davant dels ministres d’Agricultura europeus reunits a Córdoba per reclamar un altre model agroalimentari

8 months ago 44

  • Més de cent persones es van concentrar ahir a la tarda a Córdoba per demanar un model alimentari més just, sostenible i respectuós amb el món rural amb motiu de la reunió de ministres d’Agricultura de la UE del 3 al 5 de setembre.
  • A la nit, 50 activistes van posar missatges reivindicatius a la il·luminació del Pont Romà i van projectar una pancarta a les parets de la Mesquita de Córdoba.
  • A més, durant tot el cap de setmana previ, persones vingudes de tot l’estat, van celebrar a Hornachuelos (Córdoba) una trobada per debatre solucions al model agroalimentari.

Més d’un centenar de persones de més de 50 organitzacions socials, ambientals, de consumidors i agràries es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de l’Arc del pont de Córdoba durant la visita que els ministres d’Agricultura de la Unió Europea van fer a la mesquita de la ciutat, per exigir un sistema alimentari més just, sostenible i respectuós amb el món rural.

En finalitzar la concentració, 50 activistes han modificat la il·luminació del Pont Romà amb plantilles en forma de fruites i hortalisses i han projectat una pancarta als murs de la Mesquita, per exigir canvis cap a un model agroalimentari just i sostenible. Amb aquesta acció simbòlica, aquests col·lectius pretenen traslladar la necessitat d’actuar amb urgència perquè hi hagi un canvi radical en el model agroalimentari. En l’actual context de crisi climàtica i ecològica global, el model agroalimentari industrialitzat i globalitzat, basat en l’explotació de la natura i les persones, n’ha demostrat la vulnerabilitat, per exemple, davant de pertorbacions com la pandèmia de la COVID-19, la guerra d’Ucraïna o les sequeres perllongades. Per això, les organitzacions reunides a Córdoba han reivindicat que les polítiques europees es dirigeixin cap a l’agroecologia, la sobirania alimentària i el feminisme com les úniques alternatives capaces d’alimentar la població de manera saludable, socialment justa i ambientalment respectuosa. Així mateix, han sol·licitat als ministres i ministres de la UE que posin tots els mitjans al seu abast per assegurar que la transició en marxa sigui justa amb les persones i el planeta, i han assegurat el futur del camp i la seva gent.

Els mandataris són a Córdoba per celebrar una reunió informal sota el títol “Les noves tecnologies per a una agricultura més sostenible i resilient”, per la qual cosa les persones assistents a la concentració van aprofitar la cita per reclamar que s’implementin polítiques públiques que avancin cap a un model agroalimentari basat en l’agroecologia i la sobirania alimentària i que es deixin de banda les falses solucions. Així, els manifestants portaven pancartes amb missatges com “Ens plantem, per un model agroalimentari just i sostenible”, “Stop glifosat” o “Agroecologia per refredar el planeta”. A més, la concentració va comptar amb una batucada i es van corejar frases demanant respecte al món rural.

Els col·lectius han volgut transmetre als ministres i les ministres la necessitat d’apostar per granges petites i mitjanes, amb maneigs agroecològics que sostenen un món rural viu. La indústria i la distribució han de garantir preus justos, tant per als que produeixen com per als que consumeixen, per a això és fonamental el suport als canals curts de comercialització i les normatives i infraestructures públiques per a la transformació agroalimentària a petita i mitjana escala.

Davant l’emergència climàtica i de biodiversitat actual, les organitzacions demanen també polítiques públiques en defensa del territori davant de macroprojectes, com ara certs megaparcs per a la producció d’energia renovable, els monocultius a gran escala o la ramaderia industrial, que afecten les poblacions rurals i que soscaven el funcionament dels ecosistemes, el sòl, l’aigua, la biodiversitat i el conjunt de serveis ecosistèmics que generen. Alhora, manifesten la urgència d’acabar amb la precarietat laboral del sistema agroalimentari industrialitzat, que afecta especialment persones migrants i dones i suposa una xacra per a la dignitat rural.

Altres mobilitzacions

A més de la concentració d’ahir a la tarda, entre els dies 31 d’agost i 3 de setembre va tenir lloc una trobada per la sobirania alimentària, celebrada a Hornachuelos (Córdoba), en la qual van participar més de 150 persones d’organitzacions de tot el territori espanyol. En aquest debat es va debatre sobre les problemàtiques i les alternatives al model agroalimentari i es va consensuar un full de ruta per continuar impulsant les seves reivindicacions conjuntes.

Entre d’altres activitats, es van realitzar taules de debat sobre el model agroindustrial i la seva contribució a la crisi climàtica, així com la confluència de les lluites territorials amb el moviment per la sobirania alimentària. Les jornades van servir de punt de trobada per a persones vinculades al moviment alimentari, el moviment climàtic, organitzacions camperoles, consumidores, científiques, població rural i moviment ecologista, incloent una representació del cas francès amb les Sublevacions de la Terra i la Confederation Paysanne, que es van unir en defensa del territori i un món rural viu.

La entrada Mig centenar d’organitzacions «es planten» davant dels ministres d’Agricultura europeus reunits a Córdoba per reclamar un altre model agroalimentari aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article