Suport a la negativa del pla urbanístic que pretenia la Ryder Cup

9 months ago 33

  • Ecologistes en Acció de Catalunya valora positivament la decisió de la Generalitat de no autoritzar el pla urbanístic que pretenia construir un tercer camp de golf a Caldes de Malavella i 12 mil metres quadrats d’allotjament turístic.
  • En el context de crisi climàtica i la sequera derivada, els ecologistes exigeixen màxim rigor amb els camps de golf, als quals s’hauria de prohibir per llei usar aigua potable i fumigar amb agroquímics.

Ecologistes en Acció de Catalunya considera un encert del Govern denegar el pla urbanístic totalment especulatiu plantejat pels promotors de la Ryder Cup 2031. El projecte de Camiral Golf & Wellness, que suposaria ampliar les instal·lacions actuals en unes 150 hectàrees i construir allotjaments turístics de 12.000 metres quadrats de sostre, és una mostra més de com bona part dels poders econòmics busquen vendre’s el país sota la lògica de sacrificar territori, fent negoci amb un nou “pilotasso” urbanístic, amb greus perjudicis per a la població local i per a l’entorn natural.

Novament es pretenia justificar una promoció immobiliària amb l’excusa d’un esdeveniment esportiu, sense contemplar la pèrdua de terrenys agraris i naturals d’alt valor que suposaria. Des d’Ecologistes en Acció ho considerem obscè, ja que no té cap relació el golf amb els apartaments que es pretenien construir; la Generalitat, en aquesta ocasió, sí ha mesurat els impactes que tindria aquest pla urbanístic, que agreujaria encara més la sequera i la crisi ambiental.

Sembla que malgrat la retirada inicial dels promotors de la Ryder Cup davant la negativa de la Generalitat, hi ha possibilitat de diàleg –com insisteix la patronal- i podria acabar-se celebrant l’esdeveniment sense aquesta ampliació. De tota manera, l’organització ecologista recorda a l’ajuntament de Caldes i a tots els càrrecs polítics que la suposada riquesa que aporten promocions immobiliàries com aquestes són en realitat operacions especulatives que destrueixen encara més el territori, el medi ambient i el teixit socioeconòmic local.

Restringir i regular estrictament els camps de golf

El problema dels camps de golf va més enllà de la Ryder Cup. L’entitat ecologista reclama que es reguli mitjançant llei la prohibició que aquestes instal·lacions utilitzin aigua de boca per al rec. Una aigua de boca cada cop més escassa en el context de l’escalfament global i que és gestionada pels ens públics per a l’interès general i no per al negoci particular. «En un cas com aquest parlem d’un malbaratament evident, i en una activitat elitista enfocada bàsicament a les classes altes, per això cal prioritzar l’ús de boca i per al reg de l’agricultura».

Tot i que bona part dels clubs de golf ja utilitzen aigües regenerades de depuradora, no tots ho fan, segons va informar el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, en una reunió amb Ecologistes en Acció fa pocs mesos. Per això, davant l’agreujament de la sequera, ha arribat l’hora de posar els interessos generals per davant dels particulars i prohibir per llei aquest ús en camps de golf.

Aquestes instal·lacions, a més, suposen un elevat impacte sobre la fauna i flora locals. En la seva cerca per tenir gespes perfectes, eliminen tota mena d’altres espècies vegetals i utilitzen agroquímics, insecticides i fertilitzants que malmeten els ecosistemes i els cursos d’aigua. Per això els ecologistes demanen una regulació estricta d’aquests usos per a garantir que no s’utilitza cap substància que malmeti la fauna ni les masses d’aigua.

Totes aquestes peticions seran traslladades per l’entitat a l’inici del curs polític al setembre als diferents grups parlamentaris.

 

La entrada Suport a la negativa del pla urbanístic que pretenia la Ryder Cup aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article