Un polígon industrial a la Canal: perillós i inviable

1 year ago 35

  • Les declaracions del Govern municipal alcoià defensant un polígon a la partida de la Canal són una mostra d’irresponsabilitat.
  • L’estudi encarregat per la Cambra de Comerç no aporta res de nou als treballs fets anteriorment.

Zonificació de perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar proposada.

Recentment el Govern municipal d’Alcoi ha expressat públicament la seua voluntat d’oferir terrenys per a la possible ubicació d’un polígon industrial en la zona de la Canal, com a conseqüència de les conclusions d’un estudi encarregat per la Cambra de Comerç d’Alcoi.

En primer lloc, cal aclarir que l’estudi de la Cambra de Comerç no aporta res de nou que no es conega des de fa dècades, encara que es vulga presentar la seua proposta com si es tractara d’una novetat i s’haguera descobert una zona remota ignorada fins ara. La realitat és que bàsicament coincideix amb la proposta que va fer el govern municipal del Partit Popular l’any 2010 en la fase de Concert Previ per a l’elaboració del Pla General d’Ordenació Urbana d’Alcoi.

Eixa proposta, en terrenys quasi coincidents amb els que ara planteja la Cambra de Comerç, va obtindre informes negatius per part de la Comissió d’Avaluació Ambiental de la Conselleria (en una època en què el Partit Popular estava en el govern de la Generalitat) i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que considerava que una enorme llista d’activitats fabrils serien inacceptables en la partida de la Canal.

De fet, la possibilitat d’ubicar una àrea industrial en la zona de la Canal ja va ser descartada frontalment en l’estudi sobre localització industrial al terme d’Alcoi més complet que s’ha realitzat mai 1, un treball detallat i minuciós, amb una qualitat infinitament superior a l’elaborat ara per a la Cambra de Comerç. L’estudi, que va ser presentat en l’any 2000, ja va detectar un risc inadmissible de contaminació de l’aigua potable d’Alcoi, impossible de superar per molts mitjans que es disposaren. Tots els estudis hidrogeològics posteriors no han fet més que confirmar eixe perill i, fins i tot, ampliar la seua importància.

Segons ha reconegut el mateix Govern municipal, l’últim estudi hidrogeològic 2, encarregat per l’Ajuntament d’Alcoi a la consultora Aljibe SL per a tramitar la delimitació del perímetre de protecció de l’aqüífer del Molinar, confirma que la gran majoria d’activitats industrials estarien prohibides taxativament en la zona que proposa la Cambra de Comerç. A més, insisteix en la necessitat de garantir un «vessament zero» en la xarxa de drenatge que va a parar al barranc de La Batalla, cosa que dubta que siga possible:

«…el vertido cero supondría el aislamiento hídrico de cualquier infraestructura que se encuentre en la cabecera del barranco de La Batalla, labor complicada de realizar por la necesidad de control exhaustivo de cada elemento que pueda producir productos contaminantes, con un elevado costo. Sería improbable garantizar un buen funcionamiento de la propuesta, ello sin tener en cuenta los eventos lluviosos, en los que la única posibilidad de retención de las aguas pluviales sería la construcción de algún dispositivo de retención de tormentas.»

«En definitiva, las alternativas tecnológicas para garantizar un vertido cero son escasas y poco viables desde el punto de vista práctico y económico. Ello sin contar con la posibilidad de construcción de bombeos tipo By-Pass o reutilización de aguas depuradas, las cuales se encontrarían dependientes de un importante mantenimiento y no daría margen a fallas o averías sin contemplar el vertido a la red superficial.»

Quan han passat ja més de 20 anys des de la realització del complet estudi de gea21, les afirmacions del seu coordinador, l’enginyer ja desaparegut Antonio Estevan, no poden ser més premonitòries:

«El empeño en implantar un polígono industrial en la Canal sólo conseguirá seguir bloqueando el problema del suelo industrial en Alcoi. La estrategia para producir rápidamente el suelo industrial que Alcoi necesita pasa por:

    • asumir las restricciones ambientales, y no enfrentarse a ellas
    • diversificar los tipos de suelo industrial a crear
    • comarcalizar el problema para optimizar la localización
    • pilotar el proceso desde Alcoi para reforzar la capitalidad comarcal»

És lamentable que els successius governs municipals, més receptius als grups de pressió amb interessos en la urbanització de la Canal que a l’interés general de la ciutat, no hagen volgut fer cas d’eixes recomanacions i s’hagen encabotat durant dos dècades en insistir i fracassar en els seus intents. Mentrestant, ni la Cambra de Comerç ni l’Ajuntament d’Alcoi han treballat amb determinació per a impulsar un polígon comarcal mancomunat en condicions.

La Carrasca-Ecologistes en Acció qualifica d’irresponsable el Govern municipal, que coneix tota la documentació generada sobre el tema i sap perfectament que tornar a insistir amb la Canal, segurament per pur electoralisme, és enganyar la població creant falses expectatives. La contradicció és encara més flagrant en el cas del regidor de Transició Ecològica, que per la seua trajectòria és plenament conscient que construir un polígon en la partida de la Canal és inviable i seria un atemptat ecològic irreparable, amb greus conseqüències sanitàries, ambientals i econòmiques.

La entrada Un polígon industrial a la Canal: perillós i inviable aparece primero en Ecologistas en Acción.

Read Entire Article