Ресурси для проведення розслідувань про Росію з будь-якої точки світу

1 year ago 52

Барселона, Каталонія, Іспанія, 2 січня 2018, Росія, СуперЯхта

У Німеччині заарештували яхту російського мільярдера Алішера Усманова «Ділбар» вартістю у $600 млн. Зображення: Shutterstock

Війна Росії проти України привернула увагу світової спільноти до дій Москви. Глобальна мережа журналістів-розслідувачів підготувала стартовий набір інструментів для відстеження санкцій, активів громадян Росії, вивчення питань політичного втручання та дезінформації. В цьому путівнику ви знайдете понад 30 корисних сайтів, що допоможуть висвітлювати війну Росії проти України. Список ресурсів буде поповнюватись, тому обов’язково надсилайте нам свої коментарі та пропозиції за електроною адресою gijn.ukrainian@gijn.org.

Примітка. Багато з наведених нижче баз даних можуть містити необроблену та неперевірену інформацію. Як і при роботі з будь-яким дослідженням або звітом, дані джерел слід додатково верифікувати та перевіряти.

Фінанси та олігархи

Активи росіян: Два десятки ЗМІ об’єдналися для створення проєкту «Трекер санкційних активів» (Russian Asset Tracker), «щоб відстежити й каталогізувати величезні багатства близьких до президента Путіна олігархів і ключових фігур, які зберігають свої статки за межами Росії».

Олігархи Список Навального: Спочатку до цього списку було включено 35 російських олігархів і високопосадовців, які, на думку команди Олексія Навального, мають потрапити під санкції у зв’язку з отруєнням та ув’язненням опозиціонера. Відтоді список суттєво збільшився. Згідно з даними ресурсу, до нього включені «головні розпалювачі війни, санкції проти яких мають бути введені насамперед».

Олігархи Хто є хто: У 2022 році Forbes включив 15 росіян до топ-200 найбагатших людей світу. Тут представлений огляд 20 олігархів, що потрапили під санкції, а також путівник по їхніх маєтках.

Пожертвування олігархів: У звіті Anti-Corruption Data Collective за 2020 рік задокументовано близько 400 мільйонів доларів пожертв пострадянських олігархів, пов’язаних із політичним втручанням у діяльність більш ніж 200 провідних некомерційних організацій США: від аналітичних центрів та музеїв до університетів.

Санкційні чорні списки: Пошук за переліком санкцій Управління з контролю за іноземними активами США містить імена терористів, кримінальних фігур і військових злочинців, внесених в офіційні списки санкцій Сполучених Штатів.

Відстеження санкцій: Німецьке видання Correctiv (член GIJN) запустило трекер глобальних санкцій проти Росії, який оновлюється в режимі реального часу. Lighthouse Reports, Open Sanctions і RuPEP співпрацювали з Correctiv, щоб розробити доповнення Who’s Who для трекера. Пошук за країною, компанією та особою.

Бізнес-бойкот: Інститут керівників вищої ланки Єльського університету перерахував понад 300 компаній, які призупинили або розірвали свої контакти з Росією. Також цей інструмент моніторить, які фірми цього не зробили. Крім того, цей ланцюжок твітів відстежує, хто вжив заходів.

Correctiv Russia Sanctions Tracker

Член GIJN Correctiv створив трекер міжнародних санкцій, що постійно оновлюється, щодо Росії. Знімок з екрана

Відстеження літаків. Студент Університету Центральної Флориди створив бот під назвою @RUOligarchJets, який показує перельоти найбагатших людей Росії. Примітка: цей обліковий запис було заблоковано у грудні 2022 року. Радимо звернути увагу на Путівник GIJN для відстеження літаків.

Трекінг кораблів: Досліджувати переміщення російських суден допоможе Путівник GIJN з відстеження кораблів у морі.

Літаки та кораблі: У 2019 році розслідувачі Фонду боротьби з корупцією (ФБК), за допомогою баз даних MarineTraffic та FlightRadar, довели, що російський банкір і друг Путіна витратив держкошти на покупку яхти для своєї таємної коханки. Для цього автори викриття вивчили дати відправлення суден, які виходили з портів протягом 24 годин після приземлення приватного літака. Крім того, вони зіставили фотографії яхти зі знімками із соціальних мереж героїні розслідування.

Особи, що становлять інтерес: База даних OCCRP Aleph – це великий публічний архів державних документів і відкритих баз даних про осіб, які становлять інтерес, компанії, фінансові операції та багато іншого. Прочитайте, як користуватися базою даних OCCRP.

Політично впливові особи (Росія, Білорусь): RuPEP.org позиціонується як «загальнодоступна база даних політично значущих осіб Росії та Білорусі» з даними про більш ніж 14 000 осіб. Проєкт rupep.org побудований на основі програмних та методологічних розробок проєкту pep.org.ua Центру протидії корупції. Дані доступні англійською та російською мовами.

Інформація про компанії: Open Corporates, мабуть, найбільша відкрита база про фірми та керівників корпорацій усього світу. Більше інструкцій з пошуку даних про компанії та їхніх власників – у нашому путівнику.

Офшорні холдинги: Від олігархів до найближчого оточення Путіна база даних Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів Offshore Leaks містить інформацію про понад 800 000 офшорних компаній, фондів та трастів. Як користуватися цим ресурсом, зазначено у нашому путівнику GIJN (у трьох частинах).

Списки компаній України: YouControl це система баз даних, яка генерує та зберігає досьє на чотири мільйони компаній та приватних підприємців в Україні на основі відкритих джерел. Ця комерційна база даних надає безкоштовний доступ журналістам на їхній запит.

Детальніше про відстеження активів: RuAssets.com це один із нових інструментів української компанії YouControl, який аналізує бази даних із Росії, Білорусі, Казахстану, України та Європи, звіряючи їх зі списками санкцій. Безоплатний тестовий доступ журналісти можуть отримати на запит.

Імпорт/експорт: База даних UN Comtrade включає дані про імпорт та експорт, систематизовані по країнах та товарах. Перевірте, яку продукцію, у тому числі зброю та технології, Росія купує чи продає вашій країні.

Дезінформація та фактчекінг

#UkraineFacts: Міжнародна мережа фактчекінгу (IFCN) запустила глобальний колаборативний проєкт #UkraineFacts, аби ефективніше виявляти пропаганду, спотворену інформацію та дезінформацію про вторгнення Росії до України.

#UkraineFacts misinformation tracking map

UkraineFacts.org відстежує у всьому світі хибні повідомлення та дезінформацію про російське вторгнення в Україну. Знімок з екрана (UkraineFacts.org)

Трекер сайтів, які розповсюджують дезінформацію, пов’язану з Україною та Росією: Сайт NewsGuard складає «рейтинги довіри» для онлайн-новин та інформації, курує центром відстеження російсько-української дезінформації, який збирає повідомлення з більш ніж 150 російських дезінформаційних сайтів. Англійською, російською та українською мовами є також «Інформаційна панель відстеження дезінформації про російсько-український конфлікт» (Russia-Ukraine ConflictMisinfo Dashboard), створена Лабораторією соціальних мереж Школи менеджменту Теда Роджерса в Торонто. 

Стовпи російської дезінформації: Зверніть увагу на цей 77-сторінковий звіт Держдепартаменту США 2020 року «Основні елементи екосистеми російської дезінформації та пропаганди». 

Коріння дезінформації: Відстежити тих, хто стоїть за пропагандистською кампанією, допоможуть поради двох провідних фахівців з відстеження дезінформації.

Пошук у Telegram: Telegram став платформою не лише для активістів, але й для антидемократичних груп у всьому світі, включаючи прокремлівських пропагандистів. Спробуйте знайти джерела дезінформації та повідомлення про війну в Google за допомогою команди Site:t.me/*, а потім відстежити статистику потрібних телеграм-каналів, використовуючи сервіс tgstat.com

Втручання Росії у справи інших країн

Відстеження російських шпигунів: Потрібно перевірити чиєсь ім’я? У цьому вам допоможуть Telegram-боти, наприклад, Eye of God та QuickOsintBot; інструмент розпізнавання облич Azure; а також витік даних Cronos, який особливо ефективний при пошуку російською мовою. У статті GIJN про онлайн-інструменти, за допомогою яких викрили причетних до отруєння Олексія Навального, є кілька потенційно корисних російських баз даних чорного ринку, а також зазначені етичні міркування щодо користування ними.

Відстеження втручання: «Трекер втручання авторитарних країн», створений Альянсом за забезпечення демократії, включає 442 приклади незаконного фінансування Росією виборчих кампаній, кібератак та кампаній з дезінформації з 2000 року.

Російське втручання у вибори: Цей документ містить дані про втручання Росії у 27 виборчих кампаній у 16 країнах із 1991 по 2017 рік.

Політичне втручання: Сенат США розслідував політичне втручання Росії у справи 19 європейських країн.

Найманці: Французький сайт All Eyes on Wagner відстежує та розслідує міжнародну діяльність приватної військової компанії «Вагнер» («ЧВК Вагнер»).

Війна в Україні

Картування пересування військових підрозділів: Liveuamap інтерактивна карта з посиланнями на відео- та фотосвідоцтва військових переміщень, авіаударів та інших інцидентів.

Картування важливих подій: Мапа, створена Центром інформаційної стійкості (Centre For Information Resilience) у співпраці з Bellingcat, Mnemonic, Conflict Intelligence Team та іншими документує та підтверджує важливі інциденти, що відбуваються зараз на території України.

Center for Information Resilience live map of Ukraine war incidents

Декілька новинних сайтів, що спеціалізуються на OSINT, за допомогою краудсорсингу створили карту, яка в режимі реального часу геолокує фото- та відеосвідоцтва про війну в Україні, розміщені в Інтернеті. Знімок з екрана (MapHub.net)

Новини та медіа: Ліза Шарлотта Мут із Datawrapper поділилася у цьому ланцюжку твітів посиланнями на ресурси, карти та статті понад 40 онлайн-видань, що висвітлюють війну в Україні.

Відстеження російської військової техніки: В своєму путівнику Bellingcat розповідає про використання номерних знаків для відстеження переміщень російської військової техніки.

Відстеження російських військових літаків: Цей трекер перельотів дозволяє стежити за переміщеннями військових літаків Росії.

Ідентифікатор військових/посадових осіб: Волонтерська організація InformNapalm ідентифікує російських військовослужбовців та чиновників, а також викриває російську пропаганду.

Витоки інформації про російських військових: Пошуковик Rusleaks.info, за словами його творців, об’єднує понад два десятки баз даних з персональною інформацією про російських військовослужбовців, з тисячами імен, адрес, номерів телефонів тощо. Як зазначає Washington Post, «Дані не були повністю верифіковані, а деякі записи були опубліковані урядом України, що підвищує ризик появи неправдивої інформації». Однак, якщо ставитися до цих даних критично і перевіряти ще раз, як будь-який витік, вони можуть допомогти в розслідуванні воєнних злочинів. 

Воєнні злочини: Путівник GIJN містить 15 порад для розслідування воєнних злочинів: від верифікації та архівування до питань безпеки та психічного здоров’я.

Список воєнних злочинів: Associated Press та FRONTLINE запустили ресурс War Crimes Watch Ukraine, в якому збирають та документують докази воєнних злочинів в Україні, включаючи атаки на лікарні, школи та цивільні об’єкти. також сайт «Воєнні злочини Росії», який підтримує український уряд.

Атаки на ЗМІ: Український Інститут масової інформації – неурядова організація, що спостерігає за ЗМІ з 1995 року – веде хроніку воєнних злочинів Росії проти ЗМІ в Україні, що постійно оновлюється. Станом на 21 лютого 2023 року повідомлялося про 48 медіапрацівників, які загинули внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Комітет із захисту журналістів спостерігає за тим, як війна впливає на свободу преси в Росії та Україні.

Пошук джерел: Українські фахівці з комунікацій створили волонтерську службу, щоб забезпечити закордонним журналістам доступ до експертів, репортерів, свідків, а також фотографій та відео з України. Сервіс є безкоштовним для ЗМІ. Ще один безоплатний сервіс, UABRAVE, призначений для зв’язку англомовних очевидців в Україні зі ЗМІ по всьому світу.

Пошук російських військових: Команда «Слідство.Інфо» у співпраці з активістами створила та виклала у відкритий доступ онлайн-реєстр «Російські військові злочинці», в якому вже зібрано понад 163 тисячі профілів із даними осіб, яких журналісти ідентифікували як військових РФ, причетних до війни в Україні.

The post Ресурси для проведення розслідувань про Росію з будь-якої точки світу appeared first on Global Investigative Journalism Network.

Read Entire Article